• You've discovered RedGuides 📕 an EverQuest multi-boxing community 🛡️🧙🗡️. We want you to play several EQ characters at once, come join us and say hello! 👋
  • IS THIS SITE UGLY? Click "RG3" at the very bottom-left of this page to change it. To dismiss this notice, click the X --->
  • The results are in, 🎆🎉🎆 congratulations 🎆🎉🎆 to all the authors in the 3rd Annual "EverQuest Software Awards"!

Tech - Laptop ping (1 Viewer)

Joined
Feb 14, 2016
RedCents
209¢
I recently bought a new laptop and naturally I installed Eq on it. When I log onto Eq, it’s fast and stable it seems to have no issues. Within 2-3 minutes of being on though, my ping is slowly creeping up, sometimes peaking around 4000, I can’t even cross a zone without being warped half way back.

I did a full restore of the laptop since I didn’t have much on it and deleted Norton, I disabled my firewalls, basically as a test I let nothing run besides the fresh install of Eq and sure enough it was ok for 2-3 minutes then boom, ping is back at 2300ish.

I’ve googled my problem and found similar issues but never a solution. I also tried plugging it directly into the i router and I’m getting the same results. When I test my internet connection, both upload and download speeds come back as very fast. I’m fairly confident there is something on the laptop throttling it.

I’m hoping one of you awesome folks can steer me in the right direction ! Thank you.
 
Joined
Jul 14, 2016
RedCents
176¢
If you open up your windows task manager, and under the processes tab, are you seeing any one program ramp up and utilizing high CPU % , memory, or disk? or if something is using up your network capacity...

Might give you a head start to see what is possibly causing your issue.. help to isolate it hopefully..
 
Joined
Aug 12, 2018
RedCents
452¢
Use the ac not wifi and see how it does. Maybe set Power Options to High Performance.

Kinda old but might spawn other ideas - if your running win 10 and laptop that is

Also just turn on these two under advanced options
Allow hw Vertex Shaders
Allow 2.0 Pixel Shaders

and see how it responds then you can turn on the other options and test
 
Joined
Feb 14, 2016
RedCents
209¢
I haven't had a chance to test anything until today. I logged on with plans to test some of these changes, and it's working fine now, after changing absolutely nothing. Wish I could give more details for anyone else with this problem, but it fixed itself. Thank you guys for the suggestions !
 
Joined
Aug 12, 2018
RedCents
452¢
A few days after setting up the new lap top - maybe it has lots of downloads to go thru. Mine took at least a week to get all the updates. So maybe it was a windows adjustment
 
Joined
Jul 14, 2016
RedCents
176¢
yeah that is very possible, seeming like that is all it was.
Hope that was the ticket! I have a relative whose laptop did something similar very recently.. decided to stop allowing a bunch of network based services from doing their thing, and turns out it was just some drawn out windows updates that needed to be manually done in order to get them to pass through, followed by a logoff/reboot.. then all good again..
 
Joined
May 2, 2019
RedCents
478¢
I think it was lagging cuz updates were running in the background. New setups should normally already be able to download updates. Maybe the preinstalleds? was this a preinstalled or new (do it all yourself)?
 
Joined
Aug 12, 2018
RedCents
452¢
Hope that was the ticket! I have a relative whose laptop did something similar very recently.. decided to stop allowing a bunch of network based services from doing their thing, and turns out it was just some drawn out windows updates that needed to be manually done in order to get them to pass through, followed by a logoff/reboot.. then all good again..
Wow, that's what mine did - had to do it manually but next update all was good
 

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

Top